A pénztárcák története

A pénztárca kiválasztása viszonylag hosszabb távra szól, így érdemes egy igazán jót választani. Azonban azt, hogy milyen is a jó pénztárca, lehetetlen egyetemesen meghatározni, mivel mindenkinek mások az igényei, másra van szüksége.

Kezdetek

Könnyedén gondolhatjuk, hogy a pénztárca nem lehet régebbi „találmány”, mint a papírpénz, ami legfeljebb akkor igaz, ha a ma használatos pénztárcákra gondolunk, illetve mai megnevezésére. Korai „pénztárcákat” már az ókorban is használtak, ezek még leginkább báránybőrből, vagy más, tartós anyagból készültek és kis méretű zsákra vagy tasakra hasonlítottak.

Középkor

A középkor folyamán nagyjából változatlan maradt a formájuk, mivel leginkább pénzérmék tárolására szolgáltak. A pénztárca a ma is ismert, lapos alakját a reneszánsz idején, a tizenhetedik század közepén kezdte elnyerni. Ez leginkább a papírpénz nyugat-európai bemutatkozásának köszönhető, amerikai kontinensre 1690-ben jutott el.

Újkor

A 19. század elejére a pénztárca nem csupán fizetőeszközök tárolására szolgált, de egyéb értékeket is tároltak benne, például személyes apróságokat. Az 1950-es években megjelentek a hitelkártyák, és a pénztárcáknak ismét alkalmazkodniuk kellett a megváltozott körülményekhez. A készpénzt tároló rész kisebb lett, hogy több hely jusson a hitelkártyáknak. A 20. század második felében lettek rendkívül népszerűek a két- vagy háromrétegű pénztárcák, illetve számtalan altípus jelent meg.

Napjainkban

Van, aki imádja gyűjteni az aprópénzt, van, akinek a pénztárcája kész fotóalbum, vannak, aki rengeteg kártyát visz magával mindig, aminek sok hely kell és persze vannak, akiknek fontos, hogy minden kiegészítője, így a pénztárcája is illeszkedjen a stílusához, vagy egyszerűen divatos legyen. Ma már bármilyen színű és formájú pénztárcát választhatsz magadnak; a klasszikus stílus és a modern darabok kedvelői is megtalálják kedvenceiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.