A tudatos borfogyasztás örömei

A napi ajánlott maximális borfogyasztás a WHO szerint: nők esetében: 2 pohár (250 ml), amíg férfiak esetében: 3 pohár (375 ml). Semmiképp sem ajánlott napi 4 pohárnál többet fogyasztani (500 ml) és javasolt hetente legalább 2 alkoholmentes napot tartani.

A bor kalóriatartalma

A mérsékelt borfogyasztás pozitív egészségügyi hatása nem vitatható, de vajon mit tudunk arról, hogy a borfogyasztás mennyire hizlal, és mennyi kalóriát tartalmaznak kedvenc italaink?

A bor két összetevőjéből származtatható kalória: cukor és alkohol, melyek alapján: 1 pohár száraz bor (125 ml) átlagosan 140 kalóriát tartalmaz. Az édes borok esetében, a bor cukortartalmától függően ez poharanként 200–300 kalória is lehet.

A vörösbor és a súlyunk

Számos tanulmány vizsgálta már az alkoholtartalmú italok és a testsúly közötti kapcsolatot.

A benne levő antioxidánsok pozitív hatásán túlmenően a mérsékelt borfogyasztás segíthet a túlsúly elleni védekezésben – ezt egyes kutatások igazolták, de mások nem bukkantak hasonló előnyökre, sőt. Egyes állatkísérletek kimutatták, hogy a vörösbor fogyasztása csökkenti a testsúlyt és a testzsírszintet, mások viszont ennek az ellenkezőjét tapasztalták.

Vörös vagy fehér

Nem mindegy azonban, hogy milyen bort iszunk! A vörösbor ugyanis sokkal több jótékony hatással bír, mint a fehér. Franciaországban is a vörösborfogyasztás a kedveltebb, így a kísérletek is inkább erre irányultak, és ki is mutatták, hogy az érelmeszesedést gátló polifenol sokkal nagyobb százalékban van jelen a vörösborban: a vörösben 2000-4000 mg/l, a fehérben pedig csak 150-300 mg/l. Tehát igazából kedvező élettani hatása annak van, ha vörösbort fogyasztunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.